Zapis iz Gimnazije – Neiscrpni kadrovski rasadnik

gmn16Gotovo da nema oblasti u kojoj se, imenom i prezimenom, ne prepoznaje neka značajna ličnost ,,obrazovnog porijekla“ iz danilovgradske gimnazije, a dobar dio profesorske elite dugoročno je obilježio neke od najznačajnijih razvojnih faza crnogorskog društva

Piše: Radomir Tomić
Pobjeda, 20. 05. 2014.

DANILOVGRAD – Sa 620 učenika u krugu je „trojke“ najvećih crnogorskih gimnazija, a po strukturi, organizaciji i uspjesima već godinama je jedna od najelitnijih obrazovnih ustanova. Prema svim relevantnim stručnim ocjenama i analizama, istinski je hram znanja u čijim su učionicama i kabinetima stasavale generacije sjajnih intelektualaca po kojima su Danilovgrad i Danilovgrađani prepoznavani i u zemlji i u inostranstvu.

– Od osnivanja, 1970. godine, kada je otvorena kao područna škola Gimnazije „Slobodan Škerović“, da bi se tri godine kasnije konstituisala kao samostalna obrazovna ustanova, veoma uspješno je prolazila kroz sve reformske procese i do danas ostala na nivou najelitnijih gimnazija u našoj državi – objašnjava direktorica Slavica Pavićević – jer smo u svim razvojnim fazama uspijevali da u kontinuitetu imamo izuzetan nastavni kadar i sjajne generacije učenika.

Prepoznatljivo porijeklo

Gotovo da nema oblasti u kojoj se, imenom i prezimenom, ne prepoznaje neka značajna ličnost „obrazovnog porijekla“ upravo iz ovdašnjeg kadrovskog rasadnika, a dobar dio profesorske elite značajno je obilježio neke od najznačajnijih razvojnih društvenih faza. Ne samo na nivou Crne Gore i danilovgradske opštine, nego i znatno šire. Mnoštvo je i ovdašnjih bivših gimnazijalaca koji su ostavili prepoznatljive lične pečate u nauci, književnosti, muzici, slikarstvu, vajarstvu, sportu, dramskoj umjetnosti. I u aktuelnoj generaciji mladeži, direktorica Pavićević jasno prepoznaje kontinuitet…

– I generalno, u kontinuitetu, tokom prethodne četiri decenije postojanja, apsolutno argumentovano možemo izvesti zaključak da su danilovgradski gimnazijalci izuzetno talentovani, veoma inventivni, ambiciozni, preduzetni i, što je od posebne važnosti- željni znanja i obrazovanja. Bez tih osobina niti bi naša škola bila to što jeste, niti bi iz nje izlazili osobito daroviti pojedinci čiji su talenti visoko iznad prosjeka. Jer, bez povoljne, stvaralačke atmosfere, bez generalno podsticajne uspješnosti kolektiva, pojedinačni uzleti u bilo čemu, a naročito u znanju i obrazovanju, ostaju tek rijetki izuzeci – rekla je ona.

Sistem izuzetnosti

– Na sreću, od samih početaka, zahvaljujući našem prvom direktoru, nedavno preminulom gospodinu Vukašinu Raduloviću, u ovoj obrazovnoj ustanovi utemeljen je sistem izuzetnosti, stvorena atmosfera u kojoj se rad, red i međusobno poštovanje i povjerenje učenika i nastavnog osoblja podrazumijevaju, a specifične individualne kreativne osobenosti na takođe kreativan način razvijaju. Sa tih temelja, istovjetan koncept, tek modeliran u nekim detaljima, u skladu sa zahtjevima vremena, slijedili su i Radulovićevi nasljednici, pa smo se, upravo zato, u svim dosadašnjim obrazovnim reformama sasvim dobro snalazili i uspijevali da očuvamo kvalitativnu suštinu naše Gimnazije – kaže Pavićević.

gmn01Direktorica podsjeća i na istorijski hod danilovgradskog srednjoškolskog obrazovanja: počelo je 1919. godine, osnivanjem Učiteljske škole, prve ustanove tog ranga u danilovgradskom kraju. Pohađali su je najambiciozniji i najdarovitiji đaci iz bližeg i iz daljeg okruženja, koji će, gotovo bez izuzetaka, imati ključne uloge u daljem razvoju, ne samo crnogorskog školstva. Na toj i takvoj tradiciji odrastale su i stasavale generacije uglednika od kojih je veliki broj daleko prevazišao značaj mnogih koji su se obrazovali u mnogo boljim uslovima, bogatijim i znatno perspektivnijim sredinama.

Sjajna djeca (i) preko puta

Sugerišući odgovor na pitanje- od kakvog je šireg društvenog značaja bila ondašnja Učiteljska škola, s obzirom na golgotu kroz koju je Crna Gora upravo u tom periodu prolazila, Pobjedina sagovornica nas upućuje na danas (samo) zanimljivu, a tada revolucionarnu istorijsku sekvencu: tadašnji učitelji budućih učitelja, pobunili su se protiv namjera da se toj obrazovnoj ustanovi nametnu „strani planovi i programi“ i školstvo reformiše po matrici koja je i kratkoročno i dugoročno bila neprihvatljiva. Pobuna je bila javna i hrabra, a u njoj su učestvovali i đaci i učitelji.

Zanimljivo je, takođe, da je bivša Učiteljska škola bila smještena u zdanju u kojem je više od pola vijeka kasnije počelo da radi gimnazijsko područno odjeljenje, a zatim i Gimnazija. Već godinama, ona je u veoma funkcionalnoj, dobro opremljenoj i na izuzetno visokom nivou održavanoj zgradi, čije se lijepo uređeno dvorište „dodiruje“ sa prostorom Osnovne škole „Vuko Jovović“. Takođe prestižne obrazovne ustanove iz koje se najbolji đaci, po pravilu, nakon devetog razreda, upisuju- preko puta.

– Iz najbližeg „susjedstva“  dolaze nam zbilja sjajna djeca – naglašava direktorica Pavićević – i pravo je zadovoljstvo raditi sa njima. Sve dok u Osnovnoj školi „Vuko Jovović“ imamo takve đake i takvo nastavno osoblje, za uspjeh danilovgradskog obrazovanja ne moramo brinuti.

Milica i Petar

MilicaNema takmičenja na lokalnom, nacionalnom i regionalnom nivou a da neko od danilovgradskih gimnazijalaca ne zauzme bar jedno od vodećih mjesta iz raznih oblasti prirodnih ili društvenih naučnih oblasti i umjetnosti. Direktorica Slavica Pavićević ističe:

– I ove školske godine naša djeca su postigla izvanredne rezultate na većini takmičenja na kojima su učestvovala. Primjera radi, naša sjajna učenica Milica Vojinović osvojila je, na državnom nivou, drugo mjesto u takmičenju iz hemije. Naš, takođe izuzetan gimnazijalac, Petar Milosavljević osvojio je treće mjesto. Oboje će biti prezenteri naše škole na prestižnom Svjetskom sajmu voda koji će se održati u Istanbulu.

Kao škola,angažovanjem profesora i učenika, učestvujemo u svim nacionalnim i internacionalnim programima i već smo tokom ove godine aplicirali za dva IPP- a projekta, jer nastojimo da učešćem u tim stvarima stalno i dodatno podstičemo inovativnost i inventivnost naših đaka, ali i profesora.

PetarJedna smo od četiri crnogorske škole koja učestvuje u projektu Jadranska regija; nedavno smo imali posjetu delegacije slovenačke škole iz Sežane i dogovorili konkretnu saradnju. U septembru ugostićemo grupu njihovih učenika, a oni naših. Sarađujemo i sa jednom mostarskom školom a sve te aktivnosti imaju za cilj sticanje novih iskustava, ali i afirmaciju naše Gimnazije, njenih đaka i profesora i, nešto dalje, izvan granica naše zemlje.

Katedra, bez alternative

Gotovo bez izuzetka, svi dosadašnji direktori danilovgradske gimnazije „Petar Prvi Petrović – Njegoš“, osim što su bili izuzetni autoriteti u svojim profesijama, odnosno profesurama, bili su visoko cijenjeni i u ukupnom javnom životu, i u Danilovgradu, i u Crnoj Gori. Većina od njih je, po isteku mandata, odlazila na visoke državne, opštinske i druge javne funkcije, pa je- primjera radi – prvi direktor, sada već legendarni Vukašin Radulović, između ostalog bio i predsjednik danilovgradske opštine.

Poslije njega, 16 godina direktor je bio Svetislav Bakić, koji je potom prešao u direktorsku fotelju podgoričke Gimnazije „Slobodan Škerović“, a zatim imenovan za pomoćnika ministra prosvjete i na kraju savjetnika u tom Ministarstvu. Bakića je naslijedio poznati profesor matematike Vidoje Pavićević, koji je sada potpredsjednik danilovgradske opštine. O svom daljem radnom angažmanu aktuelna direktorica Slavica Pavićević kaže:

– Za katedrom sam provela dosadašnji dio radnog vijeka i namjeravam da sa tog mjesta, kada dođe vrijeme, odem  u penziju. Škola i katedra, rad sa učenicima i svakodnevna prijateljska i profesionalna saradnja sa kolegama i koleginicama, za mene su nezamjenljivi. Nemam baš nikakvih političkih ambicija, a izborom za direktoricu danilovgradske gimnazije izuzetno sam počašćena i lično i profesionalno. Takva čast nema ni cijenu, ni alternativu. Trudim se i najiskrenije se nadam  da ispunjavam očekivanja mojih kolega i koleginica, naših đaka i njihovih roditelja. Ako je tako, sve moje profesionalne želje i ambicije su ostvarene…

Jedna od najelitnijih gimnazija u državi

– Od osnivanja, 1970. godine, kada je otvorena kao područna škola Gimnazije „Slobodan Škerović“, da bi se tri godine kasnije konstituisala kao samostalna obrazovna ustanova, veoma uspješno je prolazila kroz sve reformske procese i do danas ostala na nivou najelitnijih gimnazija u našoj državi – objašnjava direktorica Slavica Pavićević – jer smo u svim razvojnim fazama uspijevali da u kontinuitetu imamo izuzetan nastavni kadar i sjajne generacije učenika.

Advertisements
Categories: Хроника

Kretanje članaka

Zatvoreno za komentare.

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: