Posjeta Umjetničkoj koloniji

IMG_20140925_090926Učenici koji prate predmet Vizuelne umjetnosti i komunikacije sa svojim profesorima posjetili Umjetničku koloniju u Danilovgradu. Izvještaj o tom događaju pripremile učenice III4 – tekst Sara Poltiković, fotografije i video Milica Ivanović.

Četvrtak, 25.septembar. Nezaboravan dan za učenike Gimnazije koji su tog dana posjetili Umjetničku koloniju u Danilovgradu.

U toku je bila vajarska kolonija koja se po četrdeset treći put održava i okuplja umjetnike sa svih strana svijeta. Imali smo priliku da razgovaramo sa tri umjetnice i vidimo njihova dijela koja toliko plijene izgledom da oduzimaju dah i nikog ne ostavljaju ravnodušnim.

„Nije tako lako raditi na mermeru“, rekla je Tatjana Preminger (70 g.), izraelska iskusna vajarka. Divili smo se njenom strpljenju, umijeću, poznavanju i korišćenju različitih vrsta alata za oblikovanje, ali i samoj smjelosti da se u tim godinama uključi i radi ovako nešto. Njen rad predstavlja muze koje podsjećaju na Botičelijeve. Samo djelo je zagonetka sa više odgovora koji zavise od posmatrača: muze se kriju iza zavjese i možete im vidjeti samo ruke, a ostalo je na vama da zaključite. „Šta li se tu zapravo događa?“

Krug, djelo Agnese Petrove- Ivanove iz Bugarske je još veća zagonetka na koju nam ova umjetnica nudi odgovor. „Ovaj krug u kome leže ženski i muški torzo jeste, u stvari, krug života, krug ljubavi. Ja vjerujem u pravu, istinsku ljubav“, istakla je vajarka,“kakav je to život bez ljubavi? Ove nove generacije pokušavaju da iskrive ljepotu i ljubav!“. Rekla je: “Sve što je nekad bilo lijepo, danas se zanemaruje.“ Ovaj, kao i većina njenih radova, inspirisan je grčkom antikom, periodom za koga umjetnica vjeruje da igra vrlo bitnu ulogu u čovječanstvu, a koji je počeo da se zaboravlja, ali da će doći trenutak kada će opet biti neophodan da ga spase.

Reljef Italijanke Klaudie Farie većini učenika bio je posebno interesantan. Umjetnica nam je rekla da je sasvim slučajno naišla na slike rijeke Zete na internetu i da je odlučila da pošto-poto dođe u Crnu Goru i uradi njen reljef. „Inače radim samo na temu vode. Zeta je jedna predivna rijeka, baš ste sretni što posjedujete nešto ovako.“

Mnogo vremena je potrebno za izradu ne samo skice koju nam je pokazala, već i za isjecanje i rezbarenje 12 dijelova mermernog kamena, ali ogroman, uporan rad i istrajnost na kraju se isplatio i rezultirao ovim lijepim umjetničkim djelom.

Četvrtak, 25. septembar bio je zaista dan za uživanje.

Sara Poltiković III 4

Advertisements
Categories: Хроника

Kretanje članaka

Zatvoreno za komentare.

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: