Gostovanje Ognjena Spahića

11164634_972952606061770_3810663037134510164_oPoznati pisac Ognjen Spahić gostovao je na času profesora Miroslava Minića, koji je realizovan u sklopu nastavka aktivnosti profesora koji su prošli seminar Preduzetništvo-Modul 1,2 i 3. Ogledni čas je održan u okviru projekta Unapređivanje preduzetničkog učenja u gimnazijskom obrazovanju, koji naša škola realizuje sa Zavodom za školstvom i Regionalnim centrom za razvoj preduzetničkih kompeticija za zemlje Jugoistočne Evrope (SEECEL).

Profesor je odabrao da ogledni čas bude održan u odjeljenju IV4, kod učenika koji su već na prethodnim časovima upoznati sa savremenom crnogorskom književnošću i koji su pohađali časove kreativnog pisanja kod Ognjena Spahića, u okviru projekta “Teenage, posvećene sebi”, koji je organizovala NVO “Prostori” u podgoričkoj knjižari “Karver”.

Jedan od najznačajnijih pisaca regiona Ognjen Spahić dobitnik je Nagrade EU za književnost za 2014. godinu koja se dodjeljuje najperpektivnijim mladim piscima u Evropi. Objavio je knjige priča “Sve to”, “Zimska potraga” i “Puna glava radosti”.

Spahilć je 2004. godine objavio roman „Hansenova djeca“, koji je ovjenčan nagradom „Meša Selimović“, a ni Rumuni nisu ostali imuni na Ognjenovo pisanje, pa je dobio “Ovid Festival Prize” za 2011. godinu.

Nakon uvodnog predavanja o Spahićevoj poetici i romanu “Hansenova djeca”, učenici su imali prilike da dva školska časa pričaju sa piscem i postavljaju mu pitanja.

Zanimao ih je sam čin stvaranja, kao i odluka kad je počeo da piše, ali i koje pisce voli da čita… Zajedno su analizirali roman koji je objavljen na francuskom, engleskom, italijanskom, slovenačkom, rumunskom, mađarskom i makedonskom jeziku.

S obzirom na to da je radnja romana dešava u Rumuniji i to u 1989. godini, godini velikih političkih prevrata, kako u Rumuniji tako i u čitavoj Evropi, učenici su ga pitali zašto je baš odabrao tu zemlju i kako je odlučio da piše o poslednjem leprozorijumu u Evropi.

Spahić im je objasnio da je u tom periodu bio novinar i jedan od zadataka je bio pretraživanje stranih novinskih agencija. Tada je naišao na kratki tekst koji je počinjao rečenicom: „poslednji evropski leprozorijum nalazi se na jugoistoku Rumunije“. Objasnio im je šta je ta rečenica u tom trenutku značila za njega i kako je shvatio da to može biti dobra priča.

Sa njima je podijelio tadašnju odluku jer su bila dva izbora.

-Da li ići u žurnalistički manir, eventualno posjetiti lokaciju, kopati po arhivama i štampi, medicinskim udžbenicima, međutim, istog časa sam odlučio da na osnovu te rečenice želim izgraditi svoju fikciju, sopstveni posljednji evropski leprozorijum, rekao je Spahić, objašnjavajući da faktografija u „Hancenovoj djeci“ je predstavljena samo prvom rečenicom romana.

Iako je Spahić poznat kao pisac kratkih priča, najavio im je i izlazak novog romana, koji će biti objavljen na više od hiljadu stranica.

Inače na seminarima Unapređivanje preduzetničkog učenja u gimnazijskom obrazovanju naši profesori su upoznati sa ishodima preduzetničkog učenja, kao i značajem aktivnosti i metoda kao što su: grupni rad, posjeta lokalnim preduzećima, samostalni rad učenika, prezentacije, istraživanje, traženje informacija – što su neki od elemenata preduzetničkog učenja.

Advertisements
Categories: Хроника

Kretanje članaka

Zatvoreno za komentare.

Blog na WordPress.com.

%d bloggers like this: