Posjeta kući Đurovića

1U cilju realizacije nastavnog plana i programa u okviru kojeg je planirana realizacija određenog broja časova u saradnji sa Lokalnom zajednicom, u ponedeljak, 14. septembra 2015. godine, učenici drugih razreda Gimnazije „Petar I Petrović Njegoš“ u Danilovgradu posjetili su kuću Đurovića koja je primjer autentične crnogorske tradicionalne kuće.

Učenici su imali priliku da se upoznaju sa crnogorskom arhitekturom tog vremena. Vidjeli su kako se radilo i živjelo u vrijeme naših predaka kada su porodica i ognjište bili najveća svetinja. Eksterijer kuće, dvorište kao i izloženo oruđe za rad daju nam prestavu o tome.

U ovom ambijentu učenici su uz pomoć i podršku profesorice književnosti, Lidije Lakić, napravili rezime i osvrt na epohe humanizma i renesanse i baroka. Napravljena je paralela između arhitekture kuće Đurovića kao primjera načina gradnje u unutrašnjosti Crne Gore i arhitekture baroka, budući da je ovaj pravac na našim prostorima imao uticaja isključivo na primorju.

Kuća Đurovića je uvijek bila stecište intelektualaca i ljudi željnih znanja. Bilo je veliko zadovoljstvo posjetiti jedno takvo mjesto koje čuva i njeguje tradiciju za generacije koje dolaze.

IMG_2432

IMG_2433

Advertisements
Categories: Разно

Kretanje članaka

Zatvoreno za komentare.

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: