Časove italijanskog jezika posjetio gost iz Rima

12986740_10153684995754092_645741494_oČetvrtak, 7. april 2016. | Učenici odjeljenja III-1, III-2 i III-5 koji izučavaju italijanski jezik kao izborni predmet (treći strani jezik) kod profesorice Darinke Radović imali su prilike da na času ugoste Federika Godija, istoričara iz Rima, istraživača pri Univerzitetu u Đenovi. Godi je početkom 2016. godine objavio knjigu “Fronte Montenegro”, proisteklu iz njegovog doktorskog rada, nastalog kao proizvod četvoroipogodišnjeg istraživanja na temu italijanske okupacije u Crnoj Gori u periodu od 1941. do 1943. godine. Ovom prilikom Godi je poklonio svoju knjigu školskoj biblioteci.

Gost iz Italije se družio sa učenicima dva časa, tokom kojih je govorio o istoriji i spomenicima grada Rima, dok su učenici davali komentare povezujući svoja znanja iz istorije i latinskog jezika i postavljali mu pitanja. Potom su imali mogućnost da porazgovaraju sa Godijem i na druge teme. Učenike su prvenstveno zanimale kulturološke sličnosti i razlike između Crne Gore i Italije, zatim ekonomske prilike i život mladih u Italiji, kao i mišljenje gosta o crnogorskoj hrani, sportu, ljudima. Učenici nisu krili oduševljenje njegovim izuzetno dobrim poznavanjem crnogorskog sporta i sportista, ali i gastronomskih specijaliteta, kao i povremenim komentarima na crnogorskom jeziku.

Godi je pozvao učenike da prisustvuju promociji njegove knjige u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović“ u Podgorici, u četvrtak, 21. aprila 2016. godine, sa početkom u 19 časova.

Advertisements
Categories: Хроника

Kretanje članaka

Zatvoreno za komentare.

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: