Туристичка географија: Излет

tgi2Дочекали смо и тај дан. Дан када ћемо коначно предахнути од школских обавеза. Захвални професорима (професори географије Иван Станишић и Вања Шћепановић и професорица историје Тања Шалетић) и Туристичкој организацији Даниловграда (која је обезбиједила превоз) на испуњеном обећању, крећемо на једнодневни излет.

Испред школе смо се нашли рано ујутро. Иако сањиви, били смо толико узбуђени да нико вјероватно није помишљао на спавање. Удобно смо се смјестили и оно ишчекивање је потпуно нестало чим је почело одвајање од Даниловграда. Убрзо су се сви опустили, пуштена нам је музика која баш и није пријала нашим професорима. Путујемо преко Никшића до наше прве одреднице, Херцег Новог. Пролазећи крашка поља, вјештачка језера, наш професор није одолио а да нам још једном не скрене пажњу, понови све оно што смо на предавањима слушали, а сада смо имали прилику то и уживо да видимо. Иако нас је у граду степеница мимозе дочекала киша, то није умањило наше узбуђење. Мјеста која најчешће привуку моју пажњу су неријетко мјешавина разних утицаја током вјекова и која у садашњости живе ту измијешаност народа и култура. На Херцег Нови су своје печате оставили Турци, Млечани, Шпанци, Руси, Французи. Када се ово има у виду, онда уопште не чуде његова љепота и разноврсност. Главна обиљежја су три куле: Сат кула, Форте маре и Канли кула. Херцег Нови, град који својом љепотом никог не оставља равнодушним. У договорено вријеме окупили смо се и крећемо даље до Котора. Овај средњевјековни град, смјештен је на самом крају Бококоторског залива. Стари град опасан је величанственим бедемима. Без обзира на то да ли се Котору у походе долази копном или морем, утисак је увијек исти. Бити у Котору напросто значи осјетити дух јединог фјорда на Медитерану. Најважнија грађевина у Котору је катедрала Светог Трипуна, саграђена је 826 година прије открића Америке. Уске, кривудаве улице Котора су се веома мало мијењале вјековима. Упркос новим грађевинама, срце Котора задржава патину својих година.

tgi1

Све што је лијепо кратко траје, па тако и наша посјета бисерима црногорског приморја. Пуни утисака крећемо назад, са жељом да се поново вратимо.

Advertisements
Categories: Хроника

Kretanje članaka

Zatvoreno za komentare.

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: