Gostovanje Aleksandra Gatalice

13242101_1171146159575746_524286982_oPoznati pisac Aleksandar Gatalica, nakon gostovanja na 11. Međunarodnom sajmu knjiga i obrazovanja, posjetio je našu Gimnaziju 16. maja 2016. godine.
Gatalica, inače dobitnik NIN-ove nagrade za književnost, gostovao je na času profesora Miroslava Minića, a času su osim mnogobrojnih učenika, prisustvovali i profesor književnosti Milan Marković i pedagoškinja Nadežda Vujaškovivić.
U uvodnom izlaganju Gatalica je učenicima pričao o svojoj poetici, o nagrađivanom romanu “Veliki rat”, kao i o ostalim djelima.
Učenike naše škole zanimalo je proces i način nastanka umjetničkog djela, kada je autor počeo da piše, ko je zaslužan za njegovu ljubav prema književnosti, ali i kakav ima odnos prema svim nagradama koje je do sada dobio. Pitali su ga koje knjige voli od onih koje oni čitaju tokom srednjoškolskog obrazovanja, ko su mu uzori…
U odgovorima na učenička pitanja, Gatalica je govorio o tome kako se kod njega javila potreba za pisanjem, ali i o neophodnosti kontinuiranog rada na razvijanju talenta. Da bi se postigao uspjeh u pisanju, pojedinac prvo mora postati dobar čitalac. Zato treba svakodnevno čitati i to početi sa izborom najboljih djela svjetske književnosti. U više navrata, Gatalica je govorio o zadovoljstvu u tekstu kao o bitnom zadatku svakog valjanog književnog djela. Djelo treba da bude lijepo i dobro. Estetika treba da bude primarni cilj umjetnosti, a etika njen pratilac, jer ne postoji veliko umjetničko djelo koje ne njeguje opšteljudske vrijednosti i vjeru u Čovjeka.

13223470_1128936443838136_511617821_o
U odgovoru na pitanje klasifikacije sopstvenog stvaralaštva, Gatalica je istakao da pisac sam bira svoju literarnu porodicu, te da sam određuje pripadnost nekoj književnoj tradiciji. Na dalje interesovanje učenika, autor je govorio o knjigama koje su ga intimno promijenile, ističući da je jedan od ciljeva svake dobre knjige da utiče na čitaoca, da ga oplemeni i promijeni. S tim u vezi, okviri teksta, tj. njegov početak i kraj treba da budu uređeni sa posebnom pažnjom da bi ih čitalac prihvatio kao jedine moguće. Posredstvom umjetničkog teksta autor stvara komunikaciju sa publikom, a Gatalica od svog čitaoca zahtijeva aktivan odnos prema tekstu, pri čemu i on sam, podjednako kao i autor, postaje kreator fiktivne stvarnosti. Aktuelnost pitanja odnosa stvarnosti i fikcije, Gatalica je objasnio navodeći sopstvena djela u kojima je postignut autentičan spoj dokumentarne građe i fikcije.
S obzirom na to da je Aleksandar Gatalica poznat i kao prevodilac (prvi put je preveo četiri antičke drame na srpski jezik – Euripidove Alkestidu, Bahantkinje i Ifigeniju u Aulidi i Sofoklovog Edipa na Kolonu), pričao im je zašto je naučio starogrčki jezik, kakav je osjećaj čitati velikane antičke tragedije u izvornom obliku, te na koje izazove nailazi prevodilac prilikom prevođenja književnih tekstova.

13250388_1171273076229721_2097155145_n
Za gostovanje poznatog pisca, zaslužna je umjetnička direktorica Sajma knjiga i obrazovanja Ksenija Popović.
Aleksandar Gatalica rođen je 1964. u Beogradu. Diplomirao je na katedri za Svetsku književnost 1989. Pojavljuje se na srpskoj književnoj sceni 1993. godine. Proza Aleksandra Gatalice prevedena je na deset evropskih jezika. Preveo je i pjesničku zaostavštinu pjesnika koji nisu potpunije prevođeni (Mimnermo, Solon, Sapfa). U prevodu Gatalice do sada su na pozorišnu scenu postavljene tri antičke drame. Kao muzički kritičar, pisao je kritike za dnevne listove Glas javnosti i Večernje novosti..Dobitnik je nagrada Miloš Crnjanski, Ivo Andrić, Umberto Saba, Nagrade Udruženja dramskih umetnika, Stevan Sremac. Januara 2013. dobio je najprestižnije domaće književno priznanje – NIN-ovu nagradu za roman Veliki rat, a mjesec dana kasnije i nagradu Meša Selimović za isto djelo. Na Sajmu knjiga i obrazovanja promovisao je novi roman ,,Sonata za lošeg čoveka”.

13235726_1171272996229729_1424693368_n

Advertisements
Categories: Хроника

Kretanje članaka

Zatvoreno za komentare.

Blog na WordPress.com.

%d bloggers like this: