Uručene diplome polaznicima Dokuškole

13435501_1011229538973121_6177905149112906980_nProjekcijom filma Dejvid Bouvi: Pet godina u bioskopu Cineplexx zatvoren je 7. Međunarodni festival dugometražnog dokumentarnog filma – UnderhillFest. Prikazivanju ovog filma iz vantakmičarske kategorije, prethodila je dodjela nagrada Maslačak, kao i uručenje sertifikata mladim polaznicima DOKUŠKOLE – dvodnevne škole dokumentarnog filma koju je vodio Rajko Petrović, direktor Festivala “Slobodna zona” i profesor Dokumentarnog filma na Fakultetu za medije i komunikacije. Dokuškola je realizovana uz podršku Fondacije Petrović Njegoš.

Polaznici su bili učenici Gimnazije “Slobodan Škerović” iz Podgorice i Gimnazije “Petar I Petrović Njegoš” iz Danilovgrada, a naučili su osnovne postulate dokumentarizma. Učenici iz naše škole – polaznici DOKUŠKOLE su Luka Šćepanović, Dalibor Kaluđerović, Milena Bogetić, Biljana Popović, Aleksandra Govedarica, Valentina Marković, Milica Nikolić, Jelena Velašević, Milena Mugoša, Ana Bojanić, Milan Krivokapić, Nađa Vujović i Dunja Šušić.

 

Izjave polaznika Dokuškole:

NAĐA VUJOVIĆ: Drago mi je što sam bila dio Dokuškole koja i nije baš uobičajna za nas prostor. Posebno mi se dopala komunikacija između predavača i učenika, kao i atmosfera u kojoj smo svi mogli da slobodno postavljamo pitanja. Takođe,osim teorijskog dijela, imali smo i praktični dio u kojem smo se prvi put umjetnički izrazili kroz naš prvi kratki kadar. Ovaj projekat mi je probudio interesovanje za bavljenje dokumentarnim filmom i nadam se da će u bliskoj budućnosti biti više ovakvih projekata.

DALIBOR KALUĐEROVIĆ: Prezadovoljan sam što sam prošao radionicu o dokumentarnom filmu. Prije početka radionice sam bio skeptičan po pitanju zanimljivosti dokumentarnog filma, ali poslije sam shvatio da dokumentarni filmovi mogu biti zanimljiviji od igranih filmova. Htio bih da pohvalim organiztore UnderhillFesta  koji su se potrudili da nam ništa ne fali, takođe druženje je bilo isto na nivou. Ovo je jedno odlično iskustvo i nadam se što većem broju ovakvih radionica.

DUNJA ŠUŠIĆ: Privilegovani smo što smo bili dio ovog projekta i samog festivala.Ovakva prilika se ne dobija često, posebno u Crnoj Gori. Iznenađenje za sve jeste broj mladih ljudi koji se prijavio za projekat, i izdvojio svoje vrijeme za nešto zaista vrijedno, dokumentarni film. Predavanja su bila veoma interesantna, držala su nam pažnju, i motivisala nas da istrajemo u odluci da se bavimo ovim pozivom.

LUKA ŠĆEPANOVIĆ: U toku Dokuškole imao sam priliku da naučim dosta o procesu stvaranja dokumentarnih filmova, slušajući predavanja reditelja Rajka Petrovića. Upoznati smo tokom ovih dvodnevnih predavanja sa osnovama snimanja, uređivanja i naravno marketinga i distribucije dokumentaraca. Imali smo priliku i da primjenimo naučeno u praksi snimivši kratke filmove u stilu braće Lumiere i naravno, za kraj dopunili smo to znanje sa konstruktivnim kritikama našeg predavača.

Foto: Dalibor Ševaljević

Advertisements
Categories: Хроника

Kretanje članaka

Zatvoreno za komentare.

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: