Iskrenost i emocija mladih izazvala katarzu u publici

Razgovori_posle_predstave_01REAKCIJE NA PREDSTAVU “O ĆUTANJU I DRUGIM IMITACIJAMA SREĆE” NA FESTIVALU U TREBINJU

Predstava “O ćutanju i drugim imitacijama sreće”, u organizaciji NVU Ego kult i Gimnazije Petar I Petrović Njegoš iz Danilovgrada, izvedena je 21. jula 2017. u 20.30 sati na otvaranju pozorišne  manifestacije Festival festivala u Trebinju koja je 60. put okupila najbolja amaterska pozorišta sa prostora bivše Jugoslavije.

Predstava je nastala u organizaciji NVU EgoKult i Gimnazije Petar I Petrovic Njegoš iz Danilovgrada. Učenica trećeg razreda Gimnazije Bojana Šolaja je autorka teksta, a režiju osim nje potpisuju direktorica NVO EgoKult i profesorica psihologije Anđela Novaković i profesor književnosti Miroslav Minić. U predstavi glumi i statira 47 učenika Gimnazije iz Danilovgrada.

Nakon predstave na platou ispred Kulturnog centra održan je razgovor o izvedenoj predstavi  koji je vodio poznati dramaturg Željko Hubač, koji je na početku razgovora rekao da su mladi glumci bili prirodni, posebno u monolozima, koji su u suštini, dobar prostor da se preglumi i krene u neku patetiku.

-Gluma je bila jako prirođena sa puno emocija, što je najveći umjetnički kvalitet predstave mladih iz Danilovgrada-rekao je Hubač.

Teatrolog Milovan Zdravković je istakao da je u principu protiv dokumentarističkog pozorišta, jer se često puta to pretvori u politikanstvo ili pamfhlet.

-Iskrenost, entuzijazam, emocija mladih iz Crne Gore je izazvala katarzu u publici. Umjetnost djeluje podsvjesno i glumci iz Danilovgrada su sigurno promijenili nekoga. Zahvalan sam što su mi vratili vjeru da dokumentarističko pozorište može da bude umjetničko, a ne pamphlet- kazao je Zdravković.

Član Umjetničkog savjeta Festivala festivala Momir Brkić se obratio ansamblu predstave i rekao da iz njihove priče – priče mladih iz Crne Gore se vidi da izraz, riječ i umjetnost može nešto promijeniti.

-Pouka je Aska i vuk. To je vidljivo i kod glumaca iz Danilovgrada. Umjetnost može više nego što mislimo- naglasio je Brkić.

Za reditelja Slobodana Radovića ova ansambl predstava je uspjela i mladi ljudi su vrlo spretno pratili tekst svoje koleginice Bojane Šolaje.

-Pokazana su tri toka scenske realizacije. Jedan su sjenke koje su u sklopu predstave i podržavaju dramsku radnju. Drugi je dijaloško dešavanje na sceni, sve počinje i završava se na klupi, a gdje se problem vrlo jasno reflektuju. Treći tok su monolozi koji su istovremeno zaustavili scensku radnju. Ta tri specifična scenska razvojna toka su dobro urađena i od početka do kraja imaju uzlaznu liniju-kazao je Radović.

Reditelj Goran Bulajić je istakao da predstava iz Crne Gore donosi tragalačku, eksperimentalnu priču, bez želje da nešto oponaša, da bude spektakularna, što je na njega ostavilo izuzetan utisak.

-Pitanje angažmana u drami je široka tema, a mladi iz Danilovgrada su sa izgrađenim stavom ispričali svoju priču, a iskrenošću i jednostavnošću ubijedili gledaoce u katarzičnu priču. Vrlo su talentovani i obrazovani i ovo je put borbe za artikulisan pozorišni stav. Oni su kolektivno odbranili svoju priču, čak i u momentima kad nisu bili glasovno artikulisani, ali se po tijelima vidjelo da su u priči-zaključio je Bulajić.

Predstava “O ćutanju i drugim imitacijama sreće” imala je premijeru 17. februara 2017. godine u danilovgradskom Centru za kulturu, a nakon toga igrana je 28. marta u KIC-u „Budo Tomović“ u Podgorici i 19. aprila u Kulturnom centru “Nikola Đurković” u Kotoru.

Proglašena za najbolju na 47. Festivalu dramskih amatera Crne Gore, koji je održan od 12. do 18. juna 2017. godine u Bijelom Polju, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore i Opštine Bijelo Polje u organizaciji JU Centra za djelatnosti kulture “Vojislav Bulatović – Strunjo“. Tim priznanjem predstava je i opredjeljena da predstavlja Crnu Goru na međunarodnoj kulturnoj manifestaciji u Trebinju. Predstava je, takođe, u Bijelom Polju dobila i Nagradu za najbolju režiju, kao i Nagradu za najboljeg najmlađeg glumca Festivala (Magdalena Jovović).

U okviru pratećeg programa 30. Barskog ljetopisa predstava “O ćutanju i drugim imitacijama sreće” igraće 8. avgusta na Ljetnjoj pozornici, a 15. septembra na FIAT-u (Festivalu internacionalnog alternativnog teatra) u Podgorici.

Festival će u četvrtak, 27. jula, zatvoriti domaćin – Gradsko pozorište Trebinje predstavom „Pisac porodične istorije“, po tekstu Ljubomira Đurkovića, a u režiji Slobodana Marunovića.

Nagrade Festivala festivala „Zlatne maske“ posljednje večeri smotre dodijeliće tročlani stručni žiri festivala u sastavu reditelj Egon Savin, teatrološkinja Ljiljana Čekić i glumac Mugdim Avdagić, a najbolju predstavu po svom izboru nagradiće i žiri publike.

Izvršni producenti festivala su Centar za informisanje i obrazovanje i Kulturni centar Trebinja, a pokrovitelj Grad Trebinje.

(Izvor: www.mnemagazin.me)

Foto: Jovan Vidaković

Advertisements
Categories: Хроника

Kretanje članaka

Zatvoreno za komentare.

Blog na WordPress.com.

%d bloggers like this: