“O ćutanju i drugim imitacijama sreće” odigrana na Cetinju za Dan ljudskih prava

IMG_20171209_203356Predstava  “O ćutanju i drugim imitacijama sreće”, koja je nastala u organizaciji naše škole i i NVU “EgoKult” izvedena je 9. decembra u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju, u okviru obilježavanja međunarodnog Dana ljudskih prava, a igranje predstave podržala je Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori.

Publici se obratila predstavnica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Audrone Urbonaviciute, zamjenica šefa sektora za saradnju.

IMG_20171209_200404

“Zadovoljstvo mi je što sam večeras ovdje i što mogu da vas pozdravim u ovoj divnoj istorijskoj zgradi ispred Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori. Želim da se osvrnem na 10. decembar koji slavimo kao dan kada je 1948. godine generalna Skupština Ujedinjenih nacija usvojila Univerzalnu Deklaraciju o ljudskim pravima. Sljedece godine ćemo proslaviti 70 godina od njenog usvajanja. Evropska unija se zasniva na vrijednostima kao što su temeljna prava: dostojanstvo, sloboda, jednakost, solidarnost, pravda, građanska prava, koja su sastavni dio Povelje o ljudskim pravima. Povelja je pravno obavezujući dokument za sve članice Evropske unije od 2009. god kada je na snagu stupio Lisabonski sporazum. To je jedan od razloga zašto je Degacija Evropske unije u Crnoj Gori ove godine odlučila da obilježi međunarodni Dan ljudskih prava sa nekoliko događaja i približi svima ono što radi kada je u pitanju finansijska pomoć ili politicki dijalog u zemlji. Takođe smo željeli da u centru pažnje budu mladi. Podržali smo događaje u kojima mogu da nešto nauče o ljudskim pravima, ali i o tome kako se sarađuje u timu i pokazuje solidarnost i tolerancija prema drugima bez obzira na njihovo porijeklo, politička ubjeđenja, rodnu i vjersku pripadnost ili neke druge različitosti. Večerašnja predstava govori upravo o tim temama: vidjećete 50 učenika iz Gimnazije u Danilovgradu koji će prikazati zašto je važno pokazati pojedinačnu odgovornost kada se treba suprotstaviti nasilju ili diskriminaciji, zašto je važno učiti o toleranciji i prihvatanju različitosti. Već su dobili nekoliko nagrada od premijere u februaru ove godine, što je pravi dokaz njihovog talenta i posvećenosti”, rekla je predstavnica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Audrone Urbonaviciute.

IMG_20171209_203944

Advertisements
Categories: Хроника

Kretanje članaka

Zatvoreno za komentare.

Blog na WordPress.com.

%d bloggers like this: