Gostovanje predstave „Enciklopedija mrtvih“

IMG_20180503_144828Ambijentalna predstava „Enciklopedija mrtvih“, nastala prema istoimenoj knjizi Danila Kiša, odigrana je u našoj Gimnaziji. Tridesetak učenika trećeg razreda zajedno sa profesorima Miroslavom Minićem, Nadom Bajović i Draganom Perković i pedagoškinjom škole Nadeždom Vujašković odgledalo je predstavu, koja je nakon zavšenog sedmog časa odigrana u kabinetima muzičke umjetnosti i književnosti i u holu škole. Predstava je nastala na radionicama u sklopu Međunarodnog festivala alternativnog teatra „Korifej“ u Kolašinu, a napravili su je studenti Glume FDU Cetinje i nekoliko već svršenih glumaca sa profesorom Feridom Karajicom. Glumačku podjelu čine: Jelena Đukić, Anđelija Rondović, Milica Šćepanović, Vanja Jovićević, Anđela Radović, Marko Todorović i VukanPejović, dok režiju potpisuje Ferid Karajica. Organizator predstave je Zoran Rakočević, a producent Jelena Odalović.

Predstavu je izvedena dva puta u ambijentu zgrade stare osnovne škole u Kolašinu gdje je i bila premijera, pa se samim tim i rodila ideja da se predstava izvodi u školskim objektima u Crnoj Gori. Studentski parlament Univerziteta Crne Gore realizovao je projekat gostovanja ove ambijentalne predstave.

Kako navode organizatori predstave, književni opus Danila Kiša je od većeg značaja nego što javnost pretpostavlja, jer je riječ o književniku evropskog ranga, ali smatraju da je za crnogorsku kulturu značajno da se jedan od njenih najznačajnijih pisaca promoviše u školama i na sjeveru i na jugu, i da se novele iz zbirke ,,Enciklopedija mrtvih“ odigraju pred omladinom. Da srednjoškolci pored obaveznog čitanja lektire, vide neki novi vid tumačenja i predstavljanja obaveznog štiva.

Advertisements
Categories: Хроника

Kretanje članaka

Zatvoreno za komentare.

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: