Историјат

Гимназија у Даниловграду почела је са радом 6. септембра 1970. год. Када је уз сагласност СО Титоград, СО Даниловград и Гимназије »Слободан Шкеровић« основано подручно одјељење ове гимназије у Даниловграду. Званична одлука је донешена на Савјету Гимназије »Слободан Шкеровић« дј. бр. 1619 од септембра 1970. године.

Стара зграда Гимназије

Стара зграда Гимназије

У образложењу ове Одлуке стоји : »Пошто је проблем уписа ученика у први разред средње школе у Титограду био веома акутан, и велики број ученика, свршених основаца, није могао бити уписан, то су Савјет за просвјету и културу СО Титоград, СО Даниловград и Савјет Гимназије »Слободан Шкеровић« у Титограду дошли до закључка да се у Даниловграду формира одјељење Гимназије »Слободан Шкеровић« које би знатно олакшало упис ученика у први разред гимназије са терена СО Титоград.

С обзиром да се број ученика у овом подручном одјељењу повећавао из године у годину, СО Даниловград је сходно тада важећим потписима донијела Одлуку о оснивању Гимназије у Даниловграду, као самосталне васпитно-образовне установе (Одлука бр. О1-2807 од 19. јуна 1973. год.)

Исти орган је на свечаној сједници уприличеној поводом Дана ослобођења Дамиловграда, 9. децембра 1973. год. донио Одлуку дј.бр. 01-5433 о давању назива Гимназије, у којој у члану 1 пише:

»Гимназија у Даниловграду, која је основана Одлуком Скупштине Општине Даниловград дј.бр. 01-2807 од 19. јуна 1973. год. носиће назив: Гимназија »Петар I Петровић Његош« – Даниловград«.

У периоду рада као подручно одјељење Гимназије »Слободан Шкеровић«, школа је радила у Основној школи »Вуко Јововић«.

Откривање бисте Петра I

Откривање бисте Петра I

Од конституисања као самосталне васпитно-образовне установе, па све до катастрофалног земљотреса који је задесио Црну Гору у априлу 1797. године, школа је радила у адаптираним просторијама старе учитељске школе, а сада завичајног музеја у Даниловграду, када се поново сели у зграду Основне школе »Вуко Јововић« све до 1. септембра 1984. год. када се коначно сели у нову зграду, у којој данас живи и ради.

У протеклом периоду школа је прешла неколико фаза.

Прву фазу обухвата период од формирања па до школске 1975/76. год. за које вријеме су ученици стицали образовање по програмима гимназије друштвено-језичког смјера.

Друга фаза почиње школске 1976/77. год. када почиње реформа »Средњег усмјереног образовања и васпитања« и траје до 1986/87. год. За ову фазу карактеристичне су такозване »Заједничке основе« што значи да су прва два разреда средње школе били исти за све, а након чега су ученици уписивали »Завршну фазу« у трајању од двије године.

Трећа фаза обухвата период од 1987/88. год. па закључно са школском 1990/91 год. када је усмјеравање почињало већ од првог разреда.

За вријеме друге и треће фазе школа је носила назив: Образовни центар »Петар I Петровић Његош« – Даниловград.

Четврта фаза обухвата раздобље од школске 1991/2. год. када почиње нова реформа. У нашу школу враћа се стара гимназија, а у којој сем гимназије општег смјера, изучава и трећи степен – машинство и обрада метала. Дакле од школске 2001/02. год. у овој школи се образују ученици само по програмима гимназије општег и друштвено-језичког смјера.

Школа 10.10.2003. год. мијења Статут и од тада носи назив ЈУ Гимназија »Петар I Петровић Његош« – Даниловград.

Треба напоменути да од увођења гимназије друштвено-језичког смјера велики број ученика из Подгорице се уписује на овај смјер тако да је од школске 2001/2. год. знатно повећан број ученика и креће се око броја 450, што представља оптималан број ученика са становишта кадровских и просторних услова за рад у једној смјени.

Са приредбе поводом отварања нове зграде

Са приредбе поводом отварања нове зграде

Овдје се може одмах поставити и питање шта ће бити са школом ако се направи нова гимназија у Подгорици, с обзиром да се задњих година у први разред у овој школи уписује знатно већи број ученика из Подгорице него из Даниловграда.
У том случају настали проблем би се ријешио увођењем нових програма из оних области за које ученици који завршавају основне школе са теритотије ове општине покажу највеће интересовање. Ту прије свега мислим на економску школу, а можда и медицинску, за коју тренутно постоји највеће интересовање.

С обзиром да преко 200 ученика завршава осми разред на територији ова општине, то је сасвим сигурно да ова школа има перспективу за даљи временски период.

Кроз учионице ове школе до сада је прошло око 4000 ученика, а диплому о стеченој стручној спреми добило је 2267 ученика, од ког броја 1735 ученика диплому о завршеном четвртом степену стручне спреме и 532 ученика диплому о завршеном трећем степену.

Нова зграда Гимназије

Нова зграда Гимназије

Током досадашњег периода општи је утисак да је школа постигла висок рејтинг у систему средњешколског образовања у Црној Гори. На такав закључак упућују оцјене мјеродавних институција просвјетно-педагошких служби, бивших и садашњих ученика, родитеља и грађана уопште.

За такав рад школа је добила бројна признања и награде. Више пута је кандидована и улазила у наужи круг за награду »ОКТОИХ«.

Добитник је награде »9. Децембар« коју јој је додијелио СО Даниловград 1994. године.

П о г л е д а ј т е :

СВИ УЧЕНИЦИ И ПРОФЕСОРИ ОД 1970. ГОДИНЕ

ДИРЕКТОРИ ГИМНАЗИЈЕ ОД ОСНИВАЊА ДО ДАНАС

Advertisements
Postavite komentar

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: