Правилник

Правилник о кућном реду гимназије »Петар I Петровић Његош«

Члан 1. Ученици Гимназије „Петар I Петровић Његош” из Даниловграда (у даљем тексту школа) долазе на часове и на друге облике васпитно-обра­зовног рада најкасније 10 минута прије почетка наставе, одн. другог облика наставно-васпитног рада. Улазна врата се закључавају у 08:00 часова и послије тога могу ући само ученици чији је аутобус (воз) каснио.

Члан 2. Ученици у школску зграду улазе у реду, без галаме и гужве.

Члан 3. Почетак часа ученици чекају у реду испред учионица/кабинета, уз што мање задржавања у холу школе.

Члан 4. Вријеме великог одмора (послије 2. и 4. часа) ученици проводе у дворишту школе, осим у случају невремена када остају у школском холу.

Члан 5. Уколико предметни наставник касни или не дође на час, ученици су дужни да се обрате дежурном професору или директору и поступе према њиховим упутствима. Одлазак ученика без претхо­дног обраћања наведеним лицима тумачиће се као самовољно напуштање наставе.

Члан 6. За вријеме наставе ученици се не могу задржавати у холу и ходницима школе. Док трају часови, у школи мора владати ред и потпуна тишина.

Члан 7. Ученицима је забрањено уживање дувана и алкохола, као и употреба лаких или тешких дрога. Такође је забрањена употреба седатива и других медикамената са наркотичним дејством, изузев ако је та средства препоручио љекар, о чему ученик мора благовремено обавијестити одјељенског старјешину уз подношење одговарајућих доказа.

Члан 8. Ученици су дужни да се цивилизовано односе према школској имовини, да чувају школску зграду, инсталације, инвентар и учила, као и да пазе на чистоћу школског дворишта.

Члан 9. Ученик који причини штету на имовини школе или причини штету другом лицу, дужан је да штету надокнади. Уколико се не утврди починилац, штету солидарно надокнађују сви ученици одјељења у коме је починилац штете или сви ученици школе.

Члан 10. Ученику није дозвољен улаз у нуспросторије, гардеробу и друге просторије школе које су намијењене супротном полу.

Члан 11. Однос ученика према професорима, директору и осталим радницима школе мора бити у складу са кодексом лијепог понашања.

Члан 12. За вријеме часа забрањено је шапутање, одговарање без одобрења професора или предузимање било каквих активности које би могле угрозити извођење наставе, нарушити дисциплину и ометати концентрацију ученика и професора.

Члан 13. Своје послове у администрацији школе и школској библиотеци ученици могу обавити само у вријеме одређено за рад са ученицима.

Члан 14. У циљу обезбјеђивања рада и пружања помоћи дежурним професорима, одређује се дежурни ученик. Право на дежурство имају искључиво ученици трећег и четвртог разреда, а распоред дежурства формира предсједник Заједнице ученика школе. Распоред је истакнут на огласној табли и ученици га се морају строго придржавати.

Члан 15. Редар одјељења је дужан да благовремено и тачно информише предметног наставника о одсуствовању ученика са часа, као и да се стара о чистоћи табле.

Члан 16. Ученици су дужни да у школу долазе пристојно одјевени и уредни. Дакле, не долазе у обзир: прекратке мајице и сукње, шортсеви и сл. Одржавање личне хигијене је обавезно. Пуштање браде и бркова није дозвољено. Ученицима мушког пола неће се толерисати ни дуга и неуредна коса. У случају непоштовања ових правила, директор и професори имају право да удаље ученика из школе.

Члан 17. Строго је забрањено уносити у школу предмете који могу бити употријебљени у насилничке сврхе.

Члан 18. Мобилне телефоне, скупоцјени накит и друге предмете знатније вриједности ученици не би требало да доносе у школу. За евентуални нестанак или оштећење тих ствари школа не сноси одговорност.

Члан 19. За вријеме наставе строго је забрањена употреба мобилних телефона, било каквих личних аудио-видео апарата и електронских уређаја. (Ученици могу користити калкулаторе, али само уз дозволу предметног наставника.)

Члан 20. Није дозвољено уносити у школу лименке, стаклене или пластичне флаше, као ни прехрамбене артикле у амбалажи од тврђег материјала.

Члан 21. Против ученика који се не буду придржавали одредаба наведених у овом кућном реду биће предузете мјере у складу са одредбама предвиђеним Статутом школе, Правилником о дисциплинским мјера­ма за ученике школе и Законом о усмјереном средњем образовању и васпитању у РЦГ.

Advertisements
Postavite komentar

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: