Наградни фонд „Томо Драговић“

»Наградни фонд Томо Драговић« формиран је 24. септембра 2004. године, када је и потписан уговор између директора наше школе и донатора, Драговић Тома Бранка и његове супруге Деирдре. Фонд има намјенски карактер и служи искључиво за додјелу новчане награде од 1.000 € најбољем матуранту наше гимназије сваке школске године.

Томо Драговић

Томо Микоњин Драговић рођен је у Даниловграду 1893. године. Основну школу завршио је у мјесту рођења, а четири разреда гимназије у Подгорици. Године 1915. завршава и учитељско-богословску школу на Цетињу. Рано је остао без родитеља па се издржава и школује тако што приватно даје часове, а љети ради на циглани у Блатинама (Бјелопавлићи). Још као ученик учествује у Балканским ратовима. Међу првима је који су 1913. године ушли у Скадар. У свом дневнику оставио је сликовит запис о догађајима из I свјетског рата. Године 1916. власти отварају основне школе и постављају учитеље. Томо је распоређен у школи у Павковићима, али због неприхватања да ради по програму који је био анационалан, са још 13 учитеља (сви из Бјелопавлића) подноси оставку. Послије три дана аустријски жандарми су их ухапсили и спровели до Подгорице, а потом до Цетиња, гдје су остали све до интернације у логор Бологасон. Тек по слому Царевине (1918. године) омогућено им је да се врате у домовину. Од стране Народног одбора за Црну Гору постављен је на мјесто учитеља у Даниловграду. Једно вријеме радио је и као наставник у Учитељској школи и Гимназији.

Томо Драговић је био свестрана личност. Радио је и као школски надзорник у Општини, секретар и потпредсједник удружења учитеља, а један је и од утемељивача пјевачког друштва »Јединство« и његов почасни предсједник. Незаобилазан је и његов рад на економском развоју средине. Захваљајући његовом залагању, изграђен је водовод до Косића (1925) и спомен чесма у селу Ћурилац.

Томо је умро у Београду 1966. године.

Ученик генерације Соња Блажевић, директор Славица Павићевић, Жарко Драговић (рођак Тома Драговића), 29. октобар 2010.

 

Advertisements
Postavite komentar

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: